Coolturalist #15
Ce să vizitezi dacă ai drum prin Budapesta; Clasat, un documentar fals despre decesul unui corporatist; Biologul devenit muzician și fizicianul devenit artist.
Încep direct cu asta: am început să citesc „Salvarea focului” și nu m-am mai oprit. O lectură de foc. Cu violență. Abuz. Iubire. Sacrificiu. Ipocrizie. Pasiune. Cruzime. Artă. Carteluri. Aruncat cu capul înainte. Pășit pe cioburi de sticlă și pe marginea prăpastiei. Găsit un motiv de trăit și răzbunat. Criminalitate. Iertare. Salvarea pe care o nici nu știi că o cauți. Tortură ascunsă în sânul educației. Libertatea care atârnă de un fir de păr. Sau de următorul pas pe jar încins.
E minunat scrisă. Vizual. Visceral. E presărată cu mărturii ale deținuților. Ai mai multe planuri care se succed cu măiestrie, cât să te țină lipit(ă) de carte. Cât să trăiești emoțiile fiecărui personaj. Cât să te macine furia. Să te ardă pauza dintre cuvinte. Cât să te îndrăgostești de felul în care autorul spune ceea ce spune în sau printre rânduri.
Las aici și două dintre citatele care mi-au plăcut mult: „Singurul mod de a suporta închisoarea este să trăiești zi de zi." și „Vulturii ciugulesc ochii orbilor până ii obligă să vadă. Și el era obligat să vadă."
CUM SĂ OPREȘTI TIMPUL (M. HAIG)
📖 (de citit) Un interviu cu Lavinia Braniște, una dintre cele mai talentate scriitoare din România.
„Ce ai învățat despre tine scriind? Care-i cel mai valoros lucru?
Nu știu dacă am învățat neapărat ceva despre mine, mai degrabă am obosit de mine. Mi-am dat seama cât de repetitivi suntem și cum ne roadem toată viața aceleași obsesii și cât e de grea schimbarea. Cu toată bunăvoința și tot efortul, cred că un om e foarte greu de schimbat în profunzime.”
📆 (de frunzărit) Trei răspunsuri despre romanul „Libelula” de la autoarea lui, Doina Gecse-Borgovan.
🧠 (de conștientizat) Ce pierdem când cheltuim doar pentru a ne simți mai bine.
✨ (de curiozitate) „Titanic n-a avut destule luntri”. Cum a fost relatată tragedia de acum 113 ani de ziarele românești – un articol amplu scris de Marius Cosmeanu.
📖 (de comandat) Partidul Amabil lansează prima carte – Vedea-te-aș ispitit să deschizi această carte – și e gata de precomandă. Conține 81 de eseuri vizuale și psihologice care analizează cu luciditate teme esențiale precum relațiile disfuncționale, rușinea, autosabotajul, idealizarea, loialitățile greșite, frica de singurătate și evitarea adevărului. Dacă nu urmărești deja Partidul Amabil pe Instagram sau nu ești abonat(ă) la newsletterul lor, nici acum nu-i târziu.
🎹 (de avut în vedere) Anul acesta, Andrei Irimia și ai săi colegi pornesc într-un nou turneu european. Pentru moment, ne-au dezvăluit doar două locații – Palau de la Música Catalan și Notre-Dame de Laeken – urmând să comunice în curând întregul traseu al turneului. Până atunci, ne putem bucura de ei la Cluj, pe 27 aprilie.
🎧 (de ascultat) Agnes Obel – The Curse (live):
O LUME IMENSĂ (E. YONG)
Sfinte Cașcaval!, filmul premiat la Cannes și César, a intrat în cinematografele din România.
Recunoscut pentru umorul discret, personajele pline de viață și naturalețea poetică, Sfinte Cașcaval! (Vingt Dieux!) e o ficțiune ancorată într-o realitate aproape documentară, scrisă și regizată de Louise Courvoisier, născută chiar în Jura.
Povestea are la bază personaje inspirate de oameni reali – tineri care au renunțat la școală pentru a lucra în ferme, adolescenți care se exprimă mai degrabă prin gesturi decât prin cuvinte. Actorii sunt neprofesioniști, selectați în urma unor castinguri realizate la târguri agricole, licee de profil și curse de motocros. De exemplu, Clément Faveau, care îl joacă pe Totone, are 18 ani și lucrează la o fermă de păsări, iar Maïwène Barthélémy, care o interpretează pe Marie-Lise, studia agricultura în momentul castingului.
După moartea tatălui său, Totone, un adolescent de 18 ani dintr-un sat din Jura, rămâne singur cu sora lui de 7 ani. În mijlocul haosului, găsește un scop neașteptat: să învețe să facă cel mai bun cașcaval Comté din regiune și să câștige aurul la concursul agricol local. 30.000 de euro sunt în joc, dar adevărata miză este viitorul său.
Decorurile au fost realizate de sora regizoarei, muzica de mama și fratele ei, iar întreaga familie Courvoisier a contribuit la acest film de debut. Filmul reprezintă debutul regizoarei Louise Courvoisier și ne aduce o poveste solară și onestă despre maturizare și familie.
Când fizica se întâlnește cu sculptura.
Julian Voss-Andreae, fost cercetător în domeniul fizicii cuantice, expune pentru prima dată la HOHMANN Fine Art din Palm Desert o serie de lucrări sculpturale atipice. Expoziția, intitulată „Ontological Relief and the Illusion of Matter”, este deschisă publicului până pe 16 mai 2025 și cuprinde peste 15 lucrări care îmbină știința cu arta contemporană.
Sculpturile lui reprezintă siluete umane surprinse în ipostaze poetice sau meditative. Realizate din straturi verticale metalice, lucrările creează un joc fascinant de forme și goluri. În funcție de unghiul din care sunt privite, acestea pot părea masive și precise sau pot deveni aproape invizibile, oferind privitorului o experiență vizuală unică și interactivă.
Acest efect se datorează particulelor numite „buckyballs”, pe care Voss-Andreae le-a studiat în cariera sa științifică. Artistul transpune această vibrație invizibilă a particulelor într-o formă artistică vizibilă: straturi metalice paralele care transformă siluetele în prezențe fluide, aproape magice.
Christian Hohmann, fondatorul galeriei, spune că organizarea acestei expoziții a necesitat un efort special, deoarece lucrările artistului se vând deseori înainte de a putea fi expuse.
Biologul devenit muzician: Tarun Nayar ascultă muzica compusă de plante.
În mijlocul unei rezervații de mangrove din Mumbai, Tarun Nayar transformă impulsurile electrice ale plantelor și ale ciupercilor în muzică electronică. Cu un sintetizator modular conectat la frunze, ananas sau chiar ciuperci, el reușește să transpună aceste semnale impercemtibile în sunete fascinante, un amestec de synthwave nostalgic și vibrații futuriste.
Ce face Nayar prin proiectul „Modern Biology” e mai mult decât un act artistic: e o formă de reconectare cu natura. Adună oameni în parcuri, îi invită să culeagă plante, iar apoi le oferă experiența de a le asculta, la propriu. Nu e vorba doar de sunet – e despre simțire, despre cum ajungem să privim cu alți ochi o ciupercă sau o frunză. „E ca și cum ai asculta planeta”, spune cineva care a participat la una dintre sesiunile lui. Și da, fiecare organism are propriul său „ritm” – plantele sunt constante, ciupercile sunt haotice, dar toate spun ceva dacă suntem dispuși să le auzim.
Dincolo de asta, demersul lui Nayar e despre empatie și apartenență. El crede că dacă ne-am simți din nou apropiați de natură, am deveni mai buni unii cu alții și am fi mai grijulii cu planeta. Prin muzica sa, ne aduce aminte că și noi avem un ritm, o vibrație. Și poate, dacă ne-am opri să-l ascultăm din când în când, am regăsi ceva ce am pierdut – sentimentul că aparținem aceleiași lumi (aflată din newsletterul ).
Al doilea sezon al serialului „Wednesday” apare în august.
Sezonul II al Wednesday va fi împărțit în două volume, prima serie de episoadeva fi lansată pe 6 august, iar partea a doua va fi disponibilă din data de 3 septembrie.
Despre noul sezon: Wednesday Addams cutreieră din nou holurile gotice ale Academiei Nevermore, unde o așteaptă dușmani și necazuri noi. În acest sezon, Wednesday trebuie să se descurce cu familia, prietenii și vechii adversari, având parte de un nou an haotic, sumbru și ciudat. Înarmată cu spiritul ei ascuțit și cu farmecul ei tăios, Wednesday este implicată într-un nou mister supranatural înfiorător.
În plus, Victor Dorobanţu, românul care îl interpretează pe Thing, va fi şi în noul sezon al celebrului serial. Thing a fost ales de echipa de producţie să fie „influencerul" care împărtăşeşte, la nivel global, toate noutăţile despre serial, dar şi informaţii din culise. Vezi trailerul aici.
După 40 de ani, se redeschide grota celebră din epoca romană de la Tivoli.
Grota Dianei, una dintre cele mai fascinante încăperi subterane ale Vilei d’Este (Tivoli, Italia), își redeschide porțile pe 6 mai, după o restaurare care a durat doi ani, finanțată și coordonată de casa de modă Fendi.
Construită între 1570 și 1572 de arhitectul Paolo Calandrino pentru cardinalul Ippolito d’Este, grota – cu forma sa în cruce – a fost inaccesibilă publicului timp de 40 de ani, din cauza degradării mozaicurilor, a plăcilor de sticlă, a sculpturilor și a pardoselii ceramice.
Restauratorii au refăcut manual mozaicurile din scoici, sticlă colorată și pietre semiprețioase, au consolidat statuile și au înlocuit podeaua cu plăci de teracotă care reproduc motivele originale – vulturi, crini și mere. Grota are acum și panouri de protecție din sticlă și un sistem modern de iluminat, care pune în valoare atmosfera mitologică și liniștitoare a locului.
MINUNATA LUME NOUĂ (A. HUXLEY)
Și filmele realizate cu ajutorul AI pot câștiga Oscaruri.
Academia de Arte și Științe Cinematografice vine cu reguli noi care spun că utilizarea AI și a altor instrumente digitale „nici nu ajută, nici nu afectează șansele de a obține o nominalizare”.
Utilizarea inteligenței artificiale în film a devenit un subiect care arde după ce Adrian Brody a obținut premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din The Brutalist. Realizatorii filmului au folosit inteligența artificială pentru a îmbunătăți accentul actorului atunci când vorbea în limba maghiară.
Pe baza noului regulament, membrii Academiei vor trebui să vizioneze toate filmele nominalizate din fiecare categorie pentru a putea participa la runda finală de vot, cea care stabilește câștigătorii. Până acum, aceștia erau sfătuiți să vizioneze cât mai multe filme și le puteau vota doar pe cele pe care au reușit să le vadă.
În plus, Academia va evalua folosirea AI ținând cont de măsura în care un om a fost în centrul creației artistice atunci când aleg ce film să premieze.
DINCOLO DE FRONTIERE (A. MAKINE)
Ce să vizitezi dacă ai drum prin Budapesta | Museum of Fine Arts
Când am fost eu, la parterul Muzeului era o expoziție temporară dedicată lui Renoir. Să am privilegiul să admir atât de-aproape măiestria lui a fost o experiență pe care n-aveam să mi-o scot din minte multă vreme.
Renoir a fost, fără niciun dubiu, un pictor al oamenilor și, implicit, al vieții. Nu se limita doar la portrete. Privea în jur și punea pe pânză bucăți de cotidian și reda interacțiuni simple. Nudurile lui erau un mod de a celebra frumusețea corpului feminin. Nu degeaba e unul dintre puținii artiști care au reușit să încapsuleze acea strălucire catifelată a pielii.
Ce am admirat eu e că, și spre finalul vieții, Renoir încă experimenta, se reinventa. Nici nu-i de mirare că farmecul său în a mânui culorile, productivitatea demnă de bonusuri de performanță și voința de fier au ajuns sursă de inspirație pentru artiștii noilor generații, precum Pablo Picasso sau Henri Matisse.
ZONA DE INTERES (M. AMIS)
Clasat, fals-documentarul despre moartea unui corporatist, poate fi vizionat online între 24 și 27 aprilie.
Filmul e un proiect neconvențional, gândit de George ve Gänæaard și Horia Cucută ca un documentar fals, care urmărește o investigație jurnalistică despre mușamalizarea unui incendiu în care un angajat moare în camera de servere a unei corporații tech. Pe măsură ce jurnalistul (Gabriel Vânătoru) înaintează în ancheta sa independentă, descoperă o companie care dezvolta un AI de moderare a conținutului online, angajați traumatizați care trebuiau să parcurgă tone de material toxic pentru a hrăni AI-ul, iar moartea angajatului în incendiu devine din ce în ce mai suspectă.
Povestea este inspirată dintr-o anchetă publicată de Time Magazine, despre angajații unei companii de outsourcing din Kenya care au sortat manual conținut toxic pentru a antrena sistemele AI ale OpenAI. Dincolo de asta, jurnalistul Gabriel Vânătoru precum și ancheta sa au avut ca sursă de inspirație și investigațiile independente din ultimii ani de la Libertatea, Recorder, Rise Project și nu numai.
În perioada 24-27 aprilie, filmul poate fi văzut, printr-o premieră exclusiv online, pe siteul clasat.ro.
CLASAT a avut premiera la TIFF în 2024, unde a câștigat Premiul pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul Zilelor Filmului Românesc. „Clasat” are în distribuție 24 de actori cunoscuți publicului larg.
Tabăra Reactiv, o altfel de experiență pentru tineri.
Centrul CEVA – „comunitate, educație, viitor și artă” – este inițiativa producătoarei Jo Brăilescu și a actorului Daniel Chirilă, ajutați în trecut de regizoarea Irina Slate. În Târgu Neamț, orașul natal, Jo Brăilescu a adunat în jurul ei un grup de adolescenți pe care i-a adus mai aproape de cultura contemporană decât le-ar fi permis infrastructura unui orășel moldovean. Inițial prin piese de teatru pe care tinerii le-au scris, regizat și jucat, apoi prin excursii la MNAC sau ateliere de serigrafie – cu timpul, tinerii de la CEVA Centru au ajuns să se familiarizeze cu organizarea unui eveniment cultural.
Principalul eveniment marca CEVA Centru este tabăra Reactiv, un laborator de arte performative desfășurat în toamna anului trecut la Oglinzi, un sat de lângă Târgu Neamț care adăpostește unul dintre cele mai vechi complexuri funcționale de tabere din țară. Aici, adolescenții au participat la o serie de ateliere performative, menite să le lărgească orizonturile artistice și personale.
Loc de dat feedback:
GRĂDINA UITATĂ (K. MORTON)
Mark Cohen: „De obicei, există un anumit punct de declanșare în felul în care privesc scena. Ceva îmi atrage privirea. Multe dintre cadre sunt surprinse rapid, iar compozițiile sunt accidentale. Această imagine cu fetița mergând pe strada pietruită cu placa este intimă și neașteptată, foarte frumoasă.”

POEMELE LUMINII (L. BLAGA)
24 aprilie 2024
răspund la întrebări cu un singur cuvânt: bine
nu voiam să o mai mint
împunsăturile acului
foșnetul subțire al aței
un desen făcut pe o pânză
o invidiez pentru liniștea ei
respiră aer dintr-un văzduh nemărginit
eu cum să am liniște?
pentru prima dată îmi era complet străină.
Mai multe poezii simțite de mine găsești aici.
Dacă ți-a plăcut această ediție, e păcat să n-o dai mai departe celor cărora crezi că le-ar plăcea să primească următoarele ediții. Îți mulțumesc! 😊
Pun umărul la treabă și la nivel local prin newsletterul CooltCluj, ghidul săptămânal al evenimentelor cultural-artistice din Cluj. Abonează-te aici.
Ne dăm întâlnire tot aici peste două săptămâni.
Să-ți fie senin!